Enam Suresi Ana Fikri

Sosyal Medyada Paylaş:

Enam Suresi Ana Fikri


Enam Suresi Oku, Enam Suresi Dinle, Enam Suresinin Anlamı, Enam Suresi Ana Fikri, Enam Suresi Türkçe Altyazılı Dinle.

En'am Suresi "Sığırlar" Anlamındaki Adını, İcat Edilmiş Sahte Kutsallıktan Söz Eden 136 Ve Devamındaki Ayetlerinden Alır. Enam Suresinde Bu Kelime 6 Kez Geçer. Daha Rasulullah Döneminde Bu İsimle Anılmıştır. En'am Suresi "Delil, Belge" Anlamına Gelen Huccet Adıyla Da Anılmıştır. Sureye Bu İsmi Verenler, Nübüvvet Delillerinden Bazılarının Bu Surede Yer Almasını Gerekçe Olarak Gösterirler. Enam Suresi 165 Ayettir. Basra Ve Şam Okulları Sureye 166 Ayet, Hicaz Kıraat Okulları İse 167 Ayet Olarak Gösterir.

Enam Suresi Mekke Döneminin Sonlarında, Muhtemelen 10 Veya 11. Yılda Bir Bütün Tek Celsede İndirilmiştir. İlk Tertiplerinde Üçüncü De Hicr-Sâffât Arasına Yerleştirilir.
Enam Suresinin Ana Fikri Tevhittir. Bu Daha İlk Ayetinde Görülür.
"Bütün Hamd Gökleri Ve Yeri Yaratan, Karanlıkları Ve Aydınlığı Var Eden Allah'a Mahsustur. Buna Rağmen Tevhid Hakikatini İnkar Edenler, Başkalarını Rablerine Denk Tutarlar." (1)
Surenin Girişinde Varlık, İnsan Ve Kainat Açısından Tevhid, Bütün Boyutlarıyla Ve Olanca Azametiyle Arz-I Endam Eyler. İnsanın Balçıktan Yaratılışına Yapılan Atıf Esasen Tüm Şirklerin Allah'a Karşı Küstahlaşmak Demeye Geldiğini İma Eder.

Enam Suresi Türkçe Alt Yazılı Dinle


Tevhidin Görünen Ve Görünmeyen Alemdeki Delilleri Bir Bir Verilirken, Vahiy İnsana Doğrudan Hitap Etme Yerine Dolaylı Hitap Etmeyi Tercih Eder. "De Ki" Emriyle Başlayan Bir Üslubu Kullanır. "De Ki" Emirlerinin Muhatabı Vahyin İlk Muhatabı Olan Rasûlullah'tır.

Tevhidi Anlatan Pasajların Arasında Gelen Şu Ayet, Surenin Bir Özeti Gibidir.
"Kuşkusuz Allah'tır Tohumu Ve Çekirdeği Yaratan, Bir Süreçte Ölüden Diriyi Var Eden Ve Diriden Ölüyü Çıkaran. İşte Budur Allah! Hal Bu İken Nasıl Da Savruluyorsunuz!" (95)
Şu Ahlaki İlke De Bu Surede Yer Alır: "Allah'tan Başka Yalvarıp Yakaranlara Sövmeyin Ki, Onlar Da Cehaletin Verdiği Nefretle Allah'a Sövmesinler" (108). Davette Küfür Ve Hakaret, Küfür Ve Hakarete Davet Yoktur. Zira Bu Tavır Hem Duyguları İncitir, Hem De Savunulan Değerleri Küfür Ve Hakarete Açık Hale Getirir.

İman'ın Kalbin Emin Olma Hali Olduğunu, İnanacağı Değerlerden Emin Olmayan Kimselere Mucizenin Dahi Kar Etmeyeceği Şu Ayetten Daha Güzel Ne İfade Edebilir Ki:
"Şimdi Kendilerine Bir Mucize Gösterilmesi Halinde Bu Vahye İman Edeceklerine Dair Var Güçleriyle Yeminler Ediyorlar. De Ki: "Tüm Mucizeler Allah Katındadır!" Ve Farkında Değil Misiniz Ki, Onlara Bir Mucize Gelmiş Olsaydı Dahi Yine De İnanmazlardı." (109)
Surede Anlatılan Oğul İbrahim Ve Baba Azer, Surenin Görünen Kahramanlarıdır. Fakat Asıl Kahramanlar Bu İki Tarihi Şahsiyet Üzerinden Verilen Tevhid Ve Şirktir. Tevhid İle Şirk Arasındaki Mücadelenin Hiç Bitmeyeceği Gerçeğini Vahiy Bu Üslupla Dile Getirir.
Tevhid Hassasiyeti, Surenin 162. Ayetinde Zirveye Çıkar:
"De Ki: "Benim Tüm İstek Ve Arzum, Bütün İbadetlerinim, Hayatım Ve Ölümüm Alemlerin Rabbi Olan Allah'a Armağan Olsun!"(162)

Enam Suresi Ana Fikri Rating: 4.5 Gönderen: Yeni İş Fikirleri

0 yorum:

Yorum Gönder