Bakara Suresi Hakkında Bilgi
Bakara Suresi Kaç Ayetten Oluşur, Bakara Suresi Dinle, Bakara Suresi Türkçe Meali Dinle, Bakara Suresi Hakkında Bilgi.
Bakara Suresi Kur'an'ın En Uzun Suresidir. Hem Ayet Sayısı Açısından, Hem De Mushaftaki Sayfa Sayısı Açısından Bu Böyledir. Bakara Suresi 286 Ayettir. Kur'an'ın Yaklaşık On İkide Birine Tekabül Eder. Bakara Suresinin de İçinde Bulunduğu Yedi Sure "Es-Seb'u't-Tıval" (Yedi Uzun Sure) Adıyla Anılır. Bunlar, Bakara, Âl-İ İmran, Nisâ, Mâide, En'âm, A'raf, Enfâl Ve Tevbe Sureleridir. Eğer Kur'an'dan En Son İnen Ayetin Bakara Suresinin 281. Ayeti Olduğunu Söyleyenlerin Görüşü Doğru İse, Surenin İnişi Medine'deki 10. Yılın Tamamını da Kapsamış Demektir. Bakara Suresi Uzunluğunun Yanı Sıra Konu Açısından da Kur'an'ın En Zengin Surelerinden Biri, Belki de Birincisidir. Kur'an'ın En Uzun Ayeti Olan Vadeli Borçlanmalarla İlgili "Deyn Ayeti" Bu Surenin 282. Ayetidir Ve Tam Bir Sayfadan Oluşur.
BAKARA SURESİ TÜRKÇE ALTYAZILI DİNLE:
Kur'an'ın En Uzun Suresi Olan Bakara, Aynı Zamanda Kur'an'ın Fihristi Niteliğindedir. Yedi Uzun Sureden Birincisidir.
Bakara Suresinin Konusu:
Bakara Suresi Ağırlıklı Olarak Beş Kelimeyle Özetlenebilir.
İtikat
Samimiyet
İbadet
Nübüvvet
Yahudileşme
BAKARA SURESİ TÜRKÇE MEALİ DİNLE:
Bakara Suresinin İlk Ayeti Adeta Fâtiha'daki "Bizi Yönelt Dosdoğru Yola" Çağrısının Cevabıdır. Yani Kulun Allah'tan Hidayet Talebine, Allah Bu Surenin Girişinde Şu Cevabı Vermektedir.
"İşte Kendisi Hakkında Hiçbir Kuşkuya Yer Olmayan Bu İlahi Kelâm, Takva Sahipleri İçin Bir Hidayet Rehberidir."
Adeta Bununla Söylenmek İstenen Şudur: Kulum! Sen Hidayet Mi İstiyorsun? İşte Kur'an, Senin Duana İnmiş Bir İcabettir. Hidayetin Ta Kendisidir. İlahi Bir Rehberliktir. Bu Rehber Eşliğinde Hayat Yolculuğunu Sürdür. Eğer Böyle Yaparsan, Yolun Sonu Cennete Çıkar. Yapmazsan Yolunu Kaybedersin. Dalalete Düşersin. Yolunu Kaybedenler Cennete Varamazlar. Cennete Varamamak, Cehenneme Girmektir. Zaten Ucu Cennete Çıkmayan Bir Yol da, Yolculuk da Cehennemin Uzantısıdır.
Bakara Suresi Hicretin İlk Yılında Peygamber Efendimize Gönderilmeye Başlamıştır. Zira Orucu Farz Kılan Ayet Bu Surededir. Bakara Suresini Medine'de İndirilen İlk Sure Sayanlar Çoğunluktadır. Surenin İniş Suresi En Az Beş Yıl Sürmüştür.
Kur'an-I Kerim'in En Uz Uzun Suresidir. Bakara Suresi Kûfe Sayımına Göre 286 Ayettir. Basralılar Sureyi 287 Ayete Aksim Etmişlerdir. Hicazlı Kıraat İmamları İse Sureyi 285 Ayet Olarak Sayarlar. Şamlıların Sayımına Göre İse Sure 284 Ayettir. Hazreti Ali'den Gelen Bir Rivayete Göre Bakara Suresinin Ayet Sayısı 286'dır. Besair Sahibi Fîrûzâbâdî Surenin 6121 Kelimeden Oluştuğunu, Harflerinin Sayısının İse 25.500 Olduğunu Tespit Etmiştir.
Bakara Suresi Adını 67-73. Ayetler Arasındaki Temsili Kıssadan Alır. Bakara "İnek" Demektir. Bu Kıssa İsrâil Oğullarının Fâil-İ Meçhul Cinayetlerini Aydınlatmak İçin Kurban Ettikleri İneğin Kıssasıdır. Bir Rivayete Göre Allah Rasûlü Sureyi "Kur'an'ın Zirvesi" Olarak Adlandırmıştır. Bu Hadiste "Her Şeyin Bir Zirvesi Vardır, Bakara Suresi Kur'an'ın Zirvesidir" Buyrulmuştur.
Bakara Suresi Büyüklüğü, Uzunluğu, Göz Kamaştırıcı Dokusu, Muazzam Konu Çeşitliliği Ve Hükümlerinin Çokluğundan Dolayı Fuastatu'l-Kur'an Diye Adlandırılmıştır Ki "Kur'an'ın Otoğı" Veya "Kur'an'ın Otağının Kurulduğu Yer" Anlamına Gelmektedir. Bakara Suresinin 255. Ayeti "Âyete'l-Kürsî" Diye Anılan Ünlü Ayettir.
Âyete'l-Kürsi Okunuşu Ve Türkçe Meali:
Bismillahirrahmânirrahîm.
Allâhü Lâ İlâhe İllâ Hüvel Hayyül Kayyûm, Lâ Te’huzühu Sinetün Velâ Nevm, Lehu Mâ Fissemâvâti Ve Ma Fil’ard. Men Zellezî Yeşfeu İndehû İllâ Bi’iznih, Ya’lemü Mâ Beyne Eydîhim Vemâ Halfehüm Velâ Yühîtûne Bi’şey’in Min İlmihî İllâ Bimâ Şâe Vesia Kürsiyyühüssemâvâti Vel Ard, Velâ Yeûdühû Hıfzuhümâ Ve Hüvel Aliyyül Azîm.
Âyete'l-Kürsi Türkçe Meali:
Rahmân Ve Rahîm Olan Allah’ın Adıyla.
Allah Ki, O’ndan Başka İlah Yoktur. O Hayydır, Kayyûmdur.
Kendisine Ne Uyku Gelir Ne De Uyuklama.
Göklerde Ve Yerdekilerin Hepsi O’nundur.
O’nun İzni Olmadan Katında Kim Şefaat Edebilir?
O, Kullarının Yaptıklarını Ve Yapacaklarını Bilir. (Hiçbir Şey O’na Gizli Kalmaz.)
O’nun Bildirdiklerinin Dışında İnsanlar,
O’nun İlminden Hiçbir Şeyi Tam Olarak Bilemezler.
O’nun Kürsüsü Gökleri Ve Yeri İçine Alır, Onları Koruyup Gözetmek Kendisine Zor Gelmez.
O, Yücedir, Büyüktür.
0 yorum:
Yorum Gönder